hemma

Della Q-sallad

Della Q-sallad

Ann, en bekant till mig som är äldre än min mamma, tipsade om podden Della Q. Jag har pratat en hel del med Ann det senaste året då jag gick igenom en del svåra upplevelser på det personliga planet. Ann har en enorm energi, och både peppar, skäller ut mig, och har tröstat mig en hel del. Ibland blir hon trött, och vill att jag ska ringa jourhavande präst, men jag fortsätter ringa till Ann.

Kanske borde jag gå till en psykolog, men jag har haft negativa upplevelser av det. Så när min psykolog plötsligt dog i vintras efter några månaders samtal orkade jag inte skaffa en ny, utan fortsatte prata med Ann. Tack Ann.

Ann känner Bianca Meyers mamma. (Bianca Meyer är en av de tre tjejerna som gjorde den satiriska kvinno-podden Della Q).

Jag som varit strängt upptagen mellan 2018-2020 hade missat poddens existens. Om sanningen ska fram har jag inte lyssnat särskilt mycket på poddar över huvud taget. Internationella Youtube har varit min främsta mediekonsumtion. Efter att Ann tipsade om podden lyssnade jag på några avsnitt, och googlade den.

Jag tyckte podden var relevant, eftersom det är tre kvinnor som sitter och pratar, ganska öppet. Della Q diskuterar och prövar verkligen feminismen, vilket är bra, med tanke på all plakatfeminism som så länge varit påbjuden i offentligheten här i Sverige/Stockholm. Allt de säger är inte genomtänkt, och jag håller såklart inte med om allt, men fattar även att vissa saker säger de för att provocera och röra om i grytan lite.

Det stormade runt podden under dess korta livslängd. Jag tror mer att det hade att göra med att de sa en del personliga och kanske lite elaka saker om kända kultur- och mediepersoner, snarare än att de skulle utgöra någon slags feministisk backlash som kultursidorna har försökt få det till.

Det finns även en flashbacktråd där podden fick den sortens uppmärksamhet som kvinnor i offentligheten gärna får av flashback. Det jag kände med den är att flashback på ett försåtligt sätt försökte förstöra podden genom att ställa de olika medlemmarna mot varandra samtidigt som det såg ut som de gav beröm. Allt slutade sorgligt nog med att podden lades ned. Nu vet jag inte exakt allt som hänt bakom kulisserna. Som Anna Björklund, poddens skapare, skrev i en krönika i GP kan kvinnlig vänskap vara grym och blodig ibland, men den är den enda vi har. (Nu vet jag i och för sig inte om medlemmarna i podden var vänner från början, de kom ju till som en vikariepodd till en killpodd och det var ett gäng killar som plockade ihop dem, men de kan ju ha blivit vänner i alla fall).

Bianca har ju i podden uttalat sig om att hon ofta uppfattar påhopp som avundsjuka och blir smickrad. Det var trist när de andra två försökte hoppa på henne i podden, lite lågt, men jag uppfattade det inte som så farligt. De var säkert avundsjuka i botten. Och det kan tänkas att det hade att göra med att Flashback på ett försåtligt sätt delvis hissade Bianca och dissade de andra. Men jag tycker de överdrev skillnaden mellan de här tre. Alla tre är ju snygga, intelligenta och lite lätt elaka i podden. Att inte Bianca kunde förstå att det rörde sig om avundsjuka eller kanske känslor av att vara hotad också den här gången från Anna, och ha överseende? (Jag skriver Anna, för gruppdynamiken verkar ha varit sån att Anna attackerade Bianca och ”rekryterade” Moa att göra det). Men jag vet ju inte vilka personliga upplevelser som ligger bakom att Bianca tog det de andra två sa så allvarligt.

Jag hoppas Bianca Meyer kan förlåta de andra två och att Moa och Anna kan förlåta varandra. Jag tycker Della Q behövdes. Det är synd att de lät sig fintas bort. Kanske var det inte lika kul för dem att ha podden när de hade ögonen på sig och fick en massa betalt? De kanske borde börja om på något vis.

Jag tror de utgör en verklig fara, det var därför de blev bortfintade, genom att bli uppköpta (itunes), och ställda mot varandra. (Flashback). De öppnade för en diskussion. (Edit: Skar bort lite text här där jag kom bort från ämnet).

I dag ville jag i alla fall göra lite ny mat, så jag lagade den famösa Della Q-salladen som Moa brukade äta enligt programmen. För att göra Della Q-sallad behöver man färsk spenat, kikärtor, fetaost, gurka, soltorkade tomater, och färska tomater: (man kan även ha avocado i, men jag hittade inga som såg fina ut).

Ingredienser till della Q sallad

Jag lade även till valnötter för att lyxa till det. Det blev naturligt oljigt genom oljan från de inlagda soltorkade tomaterna, och jag hällde även över citronjuice (detta är mitt eget tillägg till salladen, jag älskar att hälla citronjuice på allt).

Della Q sallad

Om sanningen ska fram så tyckte jag salladen smakade ganska intetsägande, trots lyxiga ingredienser som färsk spenat, fetaost och soltorkad tomat. Men vitsen med Della Q-sallad är kanske inte att den ska vara god, utan att det är en lågkalorimat med låg GI, och att man ska bli vacker smal och intelligent? Vem vill inte det. I alla fall är det en lätt sallad, och säkert bra för mig som äter en massa pasta hela tiden att variera lite.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *