hemma

Kärleksfull rörelse bjöd in till gratisfestival

“Vi ../../..samlas för fred, för vänskap, för respekt, för förståelse, för vakenhet, för öppna hjärtan, för medvetenhet, för medkänsla.”

Så stod det i inbjudan till en festival som var tänkt att gå av stapeln på Gärdet i Stockholm i lördags. Eventet hade ett tusental intresserade på facebook, men pga vädergudarnas oblidhet ägde det i stället rum i betydligt mindre skala i Handens industriområde, Jordbro.

Namnet För-festivalen syftade på att det är en start på en sommar som arrangören hoppas ska bli en “Summer of Love 2022”, fylld av möten och kärlek, dels på att man menar att man med festivalen vill visa vad man är för snarare än vad man är emot emot. 

Bakom  festivalen ligger den nya rörelsen “Sann frihet” som beskriver sig själva som en decentraliserad folkrörelse som “startades av en liten grupp medmänniskor som börjat förstå problematiken med dagens samhälle och vill bidra till en positiv förändring.”

De medverkande ombads själva ta med sig mat eller något annat av värde att dela med sig av gratis. I ett separat rum pågick informella samtal, healing, massage och en ljushow med festivalens huvudord: Sanning, frihet, kärlek. 

Rörelsen stöder några sakfrågeinitiativ: #talaomdet, en kampanj som lyfter fram berättelser från människor som har allvarliga skador som de hänför till Covidvaccinet, men som ännu inte fått ersättning, MOD, ett nystartat parti över blockgränserna som vill avskaffa vaccinpassen, stärka yttrandefriheten och som vill att Covidvaccinet ska vara frivilligt. (Med frivilligt får man förmoda att man menar frihet från de olika påtryckningsmedel som staten för närvarande har haft möjlighet att använda). 

På sin egen flyer skriver gruppen att de undrar om antidemokratiska krafter untyttjar pandemin för att skapa ett kontrollsamhälle. De pekar på undersökningar som visar att nedstägningarna pga Covid skapar mer skada än nytta, och att experter som talar emot utvecklingen blivit tystade. 

Regeringens önskan att ändra i grundlagen, för att kunna införa lockdowns i händelse av fler pandemier är också något som lyfts fram. Rörelsen menar att denna ändring i grundlagen vore opropotioneelig, och borde lyftas fram mer till diskussion i medierna. 

Bortsett från några flyers och en kampsång lyste det direkt politiska ändå med sin frånvaro under festivalen. En deltagare berättade att det hade funnits många möten om sakfrågor i politik tidigare, så många kände att de behövde vila ut lite och bara ha roligt. 

En rad artister, varav några välförankrade i Stockholms reguljära musikindustri uppträdde gratis. Maten som serverades i världens minsta tallrikar var vegansk currygryta, thé på tallbar och sprängticka, samt ovanliga men otippat goda snacks i form av vitlav och tallbarrsskott. Mot slutet dansade alla lyckligt till psy tecno.

Förfesten
Deltagare på festivalen lagar mat i köket

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *