kläder och accessoarer

Sälja kläder second hand

Det går lite långsamt med bloggandet och det här att jag skulle berätta om min Parisresa. Det beror på att jag drunknar i kläder. Har hela källaren full och har de senaste dagarna tvättat och försökt ta ställning till vad jag ska göra av dem. Min familj (mamma) brukar alltid tycka att jag har för mycket kläder. Men det är ju för att jag samlar kläder som andra samlar frimärken. Det är mitt intresse helt enkelt. Nu har jag i alla fall bestämt mig för att rensa ut lite.

En second hand-affär där jag tidigare lämnat in kläder hade stängt igen, så jag googlade för att hitta andra alternativ och fann affären Arkivet. Jag var faktiskt i Arkivets Östermalmsaffär alldeles innan jag åkte till Paris (de har en i Vasastan också) och lämnade några grejer.

De är ganska ”picky”, men de tog några saker. Väldigt trevlig personal i Östermalm! Det de gillar är kläder i nyskick av dyrare märken, och vissa saker i nyskick från de lite billigare märkesaffärerna. (Typ H&M). Det jag hade mest lycka med hos dom var med väskor. Där var de lite mer tillåtande och tog det som såg fint ut.

Arkivet store Östermalm
Arkivet store Östermalm
Arkivets butik på Östermalm, vackert hus eller hur?

Igår var jag på affären de har i Vasastan. Även där mycket trevlig personal, men de hittade inget de ville ha bland mina saker, även om expediten sa att det var fina saker.

De vill helst ha saker som är max 1-2-3 år gamla. De berättade att flera stora kedjor varierar färgen på etiketten, olika år och säsonger, mellan vit- svart och beige. Det är så de kan se åldern på kläderna. De senaste etiketterna är vita just nu.

Jag har en tendens att köpa mycket på second hand och jag går mer efter om jag tycker kläderna är fina än efter hur nya det är, så jag har mycket med svarta etiketter just nu av de lite billigare modemärkena. Det är en ganska dålig investering eftersom det inte finns så många ställen som vill ta dessa kläder på kommission.

I framtiden är det antagligen bättre att handla färre saker, men handla från affären i stället. Och gärna dyrare märken. Då är det lättare att sälja sakerna efteråt om man vill, vilket antagligen blir billigare i längden.

Du kanske frågar dig varför man alls ska hålla på och byta ut kläderna? (Förutom det här kommersiella att man kanske vill följa trender och ha ”nya” kläder hela tiden). För min del är det så att jag går upp och ned i vikt ganska mycket (just nu har jag gått upp) och har därmed växt ur kläderna. Att jag kanske går ned igen bryr jag mig inte om, för om man sparar på kläder håller man också fast vid kilona undermedvetet, så det är bättre att bara släppa det man inte kan få på sig, om det inte är något väldigt speciellt förstås.

Sen skedde också flera stora förändringar i mitt liv nyligen. Jag känner mig inte riktigt som samma person efteråt (ett totalt ointresse för vad jag hade på mig i flera månader) och känner att jag måste börja om från början nu. En annan anledning är att jag inte har någon riktig genomtänkt stil eller strategi i mitt klädköpande utan är ganska experimentell. Då blir det fel ibland. Ibland är det bara själva köpet jag vill åt, inte det jag köper.

Ja, alltså en viss tendens till shoppaholicism finns hos mig, men tack och lov bara på second hand, annars skulle det blivit väldigt dyrt.

Ett alternativ till Arkivet är Sellpy, tjänsten där man låter ett företag sälja åt en online och de hämtar sakerna i en påse. Arkivet ville inte ha en Juicy couture-väska till exempel. På Sellpy kan man på deras hemsida slå in märke, och vad det är och se om de säljer det. Väldigt praktiskt. Jag har därför börjat göra en Sellphy-hög.

Just nu vill Sellpy ha in saker som är säsong om 15 veckor.

Ytterligare ett alternativ är att sälja själv via marketplace på facebook, eller apparna Tise eller Plick. Men jag vet att det kan gå ganska segt, och vara en hel del jobb involverat i det. Tid är också pengar.

Några kassar med fina sommarmodekläder i storlek XS-S-M får därför gå till Eddies loppis på Själagårdsgatan 17 i gamla stan. Och det är inte första gången. Tänkte gå dit i kväll. Även om det regnar!

Här kan du lämna alla sorts saker för att stödja Eddie’s affär. En information som inte finns online är att loppisen har öppet udda tider, exempelvis sent på kvällen, till och med på söndagar. Blir du kompis med Eddie kan du få veta de inofficiella öppettiderna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *